Huize Nieuwoord | Belevingstuin

Huize Nieuwoord | Belevingstuin
827,65

opgehaald

Huize Nieuwoord | Belevingstuin

Bewoners met dementie verdienen een waardige oude dag. Daarbij speelt ‘buiten zijn’ een cruciale rol. Onderzoek en de praktijk wijzen uit dat een bewoner met dementie in een woonzorglocatie niet veel buiten komt. Vaak is het ontbreken van een belevingstuin de belangrijkste reden. Daarom is het tijd om de tuin bij Huize Nieuwoord aan te pakken!

Dat een beleeftuin werkt, staat buiten kijf. 

Onderzoek laat zien dat het dementieproces vertraagt door het buiten zijn in de tuin. Bij licht dementerende bewoners worden botten sterker door beweging. Ook is op termijn minder medicatie nodig door de positieve effecten van de buitenlucht. Bij ouderen met Alzheimer in de laatste fase, zijn de effecten van zintuigelijke beleving (horen, ruiken, proeven) ook merkbaar. Een belevingstuin biedt bewoners beduidend meer kwaliteit van leven.

Een goede belevingstuin is een tuin die geest en lichaam stimuleert. Een tuin die alle zintuigen als ruiken, horen, zien, voelen en proeven prikkelt en ouderen tot het doen van activiteiten stimuleert. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke elementen, zoals bomen, struiken, kruiden, bloemen en water en van tast- en bewegingselementen, muziek, geluid en kunstvoorwerpen.

In een belevingstuin kun je wandelen, de geuren opsnuiven van bloemen en kruiden, kleuren waarnemen, voelen aan planten, en proeven van kruiden en groenten. Maar ook kunnen elementen/spellen worden toegevoegd die uitnodigen tot bewegen. Ook kan de bewoner eventueel zelf tuinieren in speciale planten-/groentenbakken.

Een van de belangrijkste aspecten van de belevingstuin voor dementerenden is het oproepen van herinneringen. De geur van lavendel, klaterend water, een oud-hollands buitenspel of contact met dieren kunnen het geheugen prikkelen en de bewoner opbeuren. Kortom: herinneringen van vroeger naar boven laten komen.

Ook dagelijkse activiteiten en ontmoetingen met familie, vrienden, maar ook verzorgenden krijgen een extra dimensie in de belevingstuin. De tuin wordt zo ingericht dat bewoners in elke fase van dementie van de tuin profiteren. 

Helpt u met uw donatie mee om een prachtige belevingstuin voor de bewoners van Huize Nieuwoord te realiseren?

 

Op dit moment is er buiten een terras van 15x15 m bij Huize Nieuwoord. Op onderstaande foto's is te zien op welke plek de beleeftuin gerealiseerd gaat worden. 

/imagecache/lg/uploads/2022/12/whatsapp-image-2022-10-25-at-165643.jpeg /imagecache/lg/uploads/2022/12/whatsapp-image-2022-10-25-at-165714-1.jpeg /imagecache/lg/uploads/2022/12/whatsapp-image-2022-10-25-at-165900.jpeg

Recente donaties

€ 10,-

06-12-2022

Anoniem
€ 667,65

06-12-2022

Opbrengst Actiedag
€ 100,-

06-12-2022

Anoniem